Publicerad den Lämna en kommentar

Svensk florabyrå som hamnade i Kanada

Överraskning på Pinterest

Florabyrån som fick resa långt.
Jag tycker om Pinterest. Det är som ett oändligt hav av inspiration och det är lätt att fastna där lite för länge. 🙂 Ibland kikar jag in där när jag har svårt att sova. Kanske inte det bästa beslutet för en kreativ hjärna. Det är så lätt att snurra in på nya idéer … Nåväl, sent igår kväll scrollade jag ändå runt bland inspirerande bilder på målningstekniker, decoupage och inredning.

Helt plötsligt hajar jag till då jag ser jag en byrå som ser mycket bekant ut. Jag ser ju direkt att denna artikel inte är svensk och blir mycket fundersam, när det ser ut att vara ett av mina verk. Men då läste jag att den var köpt via en svensk auktion och blev lite mer säker på min sak. Efter lite sökande i min bildbank hittade jag den till slut.

Det visade sig alltså vara MIN möbel som jag renoverade någon gång under 2015-2016 och som såldes på Bukowskis i Norrköping. Det var alltså i Kanada den hamnade! Häftigt tycker jag! 😀

Ägarna av en inredningsbutik köpte en möbel från Sverige

Jag såg i artkeln att köparna driver butiken Mjölk och jag skrev några rader till dem. De tyckte också det var fantastiskt häftigt. 🙂
De hade haft byrån stående i sin dotters rum i deras stuga och de hade varit mycket nöjda med den i flera år. Augusti 2020 sålde de dock sin ”Cottage” med alla möbler och jag utgår väl från att den fick en ny ägare i Kanada någonstans.

Du kan läsa hela artikeln här.

Florabyrå
En av Bukowskis bilder på objektet, som fångade kanadensarnas ögon.

Flora-fasen

Det var en intensiv ”Flora-period” i mitt liv dessa två år. Många möbler fick nytt liv, med färg, antika planscher, lack och mycket kärlek så klart. ledsna och repiga möbler fick sig en rejäl ansiktslyftning.

Jag använde här vit kalkfärg från Autentico (chalkpaint) som jag sålde i butiken jag hade då. En underbar färg att jobba med och den är perfekt när man vill experimentera och skapa antika effekter. Jag valde dock här att ge möbeln en klassiskt ren look utan slitningar eller patina. Planscherna är äkta original ur Nordens Flora 1922 och tekniken jag använde kan du läsa mer om här i en artikel av Land.

Läs gärna mer om hur jag började min resa som möbelrenoverare och hur intresset för antika planscher väcktes i detta blogginlägg: Hur det hela började.

Florabyrå Sarah Wallgren
Foto: Sarah Wallgren

Sammanfattningsvis var detta en trevlig liten egoboost att se att mina timmar på knä, med lim i håret och under naglarna – har skänkt glädje till andra. Och någonstans tänker jag att jag kanske fick vara en liten del i att föra Josef Franks idéer vidare i modern tid.

Här har du ju dessutom en hel webbshopp med vackra gamla antika planscher. 😉 Och endast fantasin sätter gränserna. 🙂 Allt gott! /Sarah

Publicerad den Lämna en kommentar

När Turpin mötte Poiteau – En vänskap som verkligen bar frukt

Pierre Jean Francois Turpin (1775-1840) var en fransk botaniker och illustratör. Han är ansedd som en av de största botaniska konstnärerna under den Napoelitiska perioden och framåt.

Turpin föddes i den franska staden Vire och var son till en fattig hantverkare. Han undervisades dock i teckning av en lokal konstnär som barn. Som 14-åring blev han placerad ii en bataljon i den franska kolonin Saint Dominigue. Därmed kom han att tjäna som sekreterare och konstnär under Napoleon Bonapartes bror, general Charles Leclerc.

Poiteau – Persika

Under sin tid på kolonien blev Turpin vän med Pierre-Antoine Poiteau, som var ditsänd som växtsamlare och Poiteau undervisade honom i botanik. De båda vännerna samlade på och målade av den tropiska floran på ön. Detta samarbete resulterade i hundratals tavlor och ett herbarium med cirka 1200 olika växtarter.

Turpin – Vindruvor (Korinter)

Poiteau åkte till USA men Turpin blev kvar på ön och fortsatte måla botaniska motiv under en tid, men reste sedan vidare. När han senare åter träffade Poiteau i Frankrike, fortsatte de sitt botaniska samarbete. De studerade och målade allt från floran i Paris och olika fruktträd till kaktusar.

Jag hade gärna velat betrakta dem ”in action” när de sprang och letade efter botaniska fynd, målade ihop – och säkert pratade och skrattade mycket tillsammans!

Turpin fick många uppdrag under sin levnad och blev högt uppskattad för både sin kunskap om Botanik och de vackra målningarna skull.
Båda dessa franska herrar lämnade en skatt av ljuvliga fruktmotiv efter sig.

Källa: Global Plants

Publicerad den Lämna en kommentar

Fruktmålningar och Carlos von Riefel

Historien om fruktmålningar sträcker sig över många århundranden och stora konstnärer som Albrecht Dürer och Jacopo de Barbari inkluderade frukt i sina stilleben, men det var först på slutet av 1600-talet som fruktmotivet började bli populära.
De första motiven föreställde bordsdukningar med olika fruktsorter.



Det fanns i början två genomgående stilar bland fruktmålningar. Den ena var den flamländska skolan och den andra var den nederländska. Båda stilarna gav ett mycket pittoreskt uttryck, men den flamländska konstformen tillät ett mer naturalistiska uttryck. Konstnären Jan Davidz de Heem (född 1606) blev en stor inspirationskälla och han vågade blanda de olika stilarna i sina alster. Han blev mycket berömd i Europa, med sina målningar av exotiska frukter, som glänste i starka färger utan att för den skull sakna naturliga skavanker. Han var också en föregångare med att låta porträttera en enskild fruktsort. Detta fick en stor effekt bland andra konstnärer i Holland och i mitten av 1600-talet fanns det inte mindre än 250 stycken som aktivt målade fruktmotiv och ungefär 100 stycken flamländska. På grund av denna tämligen stora konkurrens, sökte konstnärerna nya uttryck och det var inte ovanligt att hela väggar målades och sedan möblerna i rummet, för att ge en tredimensionell effekt. Man gjorde även små luckor i ytterväggen, så att förbipasserande människor kunde kika in. Unde slutet av 1600-talet blev motiven allt mer realistiska, då det tillfördes ”highlights” och skuggor. Dessa hopblandade konststilar sägs ha dött 1749, i samband med att fruktmålaren Van Huysum avled.

Under 1700- och 1800-talet fanns många duktiga fruktkonstnärer, särskilt i Frankrike och det blev mer vanligt att adeln bekostade dessa, för att förgylla sina hem. Fruktplanscher började tryckas upp. 1808 trycktes för första gången Turpin och Poiteau upp sin konstverk.

I början av 1900-talet blev den franska stilen återupplivad och Carlos von Riefel, som föddes 1903 blev intresserad av den i 30-årsåldern, men redan i slutet av 20-årsåldern ställde han ut sin konst i Paris, Berlin och Wien. Från början ägnade han sig åt porträttmålning men det övergick mer och mer till frukter och blommor. Undantagsvis ägnade han sig åt landskapsmålningar, vilket förde honom till Norge, Italien, Ryssland och Grekland.
Carlos fruktmotiv var rika på färg och lyster, utan att för den skull utelämna naturliga defekter på skalet eller bladen. Han ville framställa frukten precis som den var, formad av omgivningen men ändå så vacker. Motiven hämtade han från sin egen trädgård och han plockade dem från träd och buskar som han själv hade planterat.

Solljuset reflekteras och lyser upp hans äpplen och jordgubbar; höstens sista ljus reflekteras i de mogna druvorna på hans vinranka. Fåglarna har tillåtits smaka på hans körsbär och fjärilen fick sitta kvar och bli en del av hans konstverk. Ingen av hans motiv behöver vara perfekta, för naturen är ändå tillräckligt skön att skåda.

Publicerad den Lämna en kommentar

Lite visioner och tankar – och välkommen!

Rom byggdes inte på en dag. Ej heller denna hemsida. Detta ”bygge” har fått mig att inse att jag som vanligt har en tendens att göra stora planer och sikta mot himlen. Kanske når jag inte högre än trädtopparna, eller så behöver jag bara lite tid för att komma dit. 🙂 Drömmaren måste få ha sin vision och denna, min vision – BOTANISKA PLANSCHER – är i mitt sinnes framtid inte bara en webbshop, med vackra, ovanliga och antika planscher, utan också en spännande plats av kunskap och kuriosa kring allt som har att göra med botanik.

Jag har som mål att ”vända på stenar” när det gäller att vaska fram egenheter hos våra stora botaniker; att färdas tillbaka i historien för att ta reda på allt om vilka växter som användes till allt från lindring till förgiftning. Vilka växter användes för att färga garn? Vilka mormorsblommor var måsten hos våra mormödrar? Vilka växter är fridlysta i vår nordiska flora?
Detta är några få frågeställningar, som jag kommer söka svaren på.

Jag ser BOTANISKA PLANSCHER, lite som en trädgård. Jag vill att denna sida ska växa och frodas och bli till en prunkande stor (webbaserad) park, fylld av skönhet, kunskap och mångfacetterad rikedom, lik naturen själv.

Min förhoppning är att Du ska vilja följa min resa här. Kanske vill du handla en vacker antik plansch; kanske endast stanna till och läsa något litet om maskrosens användningsområden på medeltiden eller något liknande annat nördigt som du kan tänkas hitta på denna sida i framtiden. 🙂
Min längtan är iallafall att BOTANISKA PLANSCHER ska bli ett trivsamt och vackert grönt rum på nätet.

NU GÅR DET BRA ATT HANDLA I VÅR WEBBSHOP:
Notera att denna sida inte är ”färdig” än. Många fler produkter kommer läggas till och utseendet på shoppen kommer bearbetas, utvecklas och uppdateras. Det är dock redan en fungerande webbshop, där det går bra att betala med kort eller PayPal-konto online. Fri frakt inom Sverige.
Leverans: Beställningar som kommer in senast kl. 17 på en vardag går iväg med posten dagen efter (om efterföljande dag är en vardag).

Räkna med cirka 3-5 dagar leverans.
Om du söker efter en produkt utan att finna den, behöver det inte betyda att den inte finns. Mejla oss då gärna eventuella önskemål här.

VARMT VÄLKOMMEN!

Publicerad den Lämna en kommentar

Hur det hela började

Florabyrå Nordens Flora Botaniska Planscher

Det var en mörk kväll i mars 2015, då jag under ett telefonsamtal men en god vän fick idén att köpa in några antika floraplanscher till min då aktiva möbel- och färgfirma.
Tanken var att jag skulle använda dem till mina möbelprojekt i sann Josef Frank-anda och jag påbörjade detta nya spännande sätt att ge möbler nytt liv redan några veckor senare. Resultatet blev slående och gav mersmak att ta ut svängarna allt mer.
Jag köpte in gamla och ledsna möbler och gav dem nytt liv med fantastiskt vackra gamla planscher och dessa blev också mycket populära under den period jag jobbade med detta.
Att ”vara lagom” låg inte riktigt för mig och jag började söka efter andra vackra bilder och planscher inom flora och fauna. Nu några år senare, har jag alltså hunnit samlat in både kunskap och material för att sprida detta vidare.
Jag designar inte möbler längre, men det var så det hela började.
Det botaniska intresset och kärleken till blommor har jag alltid burit med mig i mitt hjärta. Att jag skapar denna sida – ser jag som en möjlighet att både få sprida kunskap om flora och fauna här i Norden och Europa – men också ge andra möjlighet att få njuta av dessa antika och vackra kulturarv: Våra botaniska planscher.

Se mer här: Reportage i tidningen Land.